Dekormåleri på Dramaten i Stockholm

Dureeti, YA-anställd

YA-anställda Dureeti Rorisa vill verkligen rekommendera YA.
– Det är ett bra första arbete. Det är också skönt att inte få allt ansvar på en gång. De utgår inte ifrån att jag ska kunna allt från början. Det är okej att fråga om hjälp och det är skönt, berättar hon.

Dureeti Rorisa gör sin yrkesintroduktion med handledare Anneli Eriksson. Dureeti får pröva på olika tekniker inom dekormålning och håller till i Dramatens lokaler på Gäddviken.

Dureeti, YA-anställd
Dureeti, YA-anställd

Hur fick du reda på att Dramaten skulle anställa på YA?

– Det var en slump, jag gick in på Dramatens hemsida för att kolla upp en föreställning som jag hade hört om. Alltid när jag går in på en ny webbsida brukar jag passa på att titta vad som finns under rubriken ”lediga tjänster”. Där läste jag att Dramaten skulle rekrytera på YA. Alla känner till Dramaten och det lockade att få chansen att jobba där.

Handledare Anneli menar att det är uppiggande att ta in en ny person på arbetsplatsen då det leder till nya frågor och samtalsämnen. På Dekormåleriet är det låg genomströmning av personal och alla känner varandra mycket väl, menar hon. Dramaten tar även in på YA för att öppna upp teatern för nya grupper, både framför och bakom scenen.

Dramaten anordnade en rekryteringsträff tillsammans med Arbetsförmedlingen där cirka 30 ungdomar gick en rundvandring och fick information om de olika yrkesgrupperna. Dureeti blev genast nyfiken på dekormåleri då hon gärna vill jobba kreativt.

– Man kunde välja mellan fyra olika avdelningar men jag kände direkt att jag ville vara på Dekormåleriet, säger hon.

Arbetsuppgifterna är varierande och Dureeti får även prova på mycket som ligger utanför dekormåleri. Utöver att delta i det löpande arbetet har Dureeti egna projekt som hon kan ägna sig åt.

– Jag får testa lite olika tekniker och göra bland annat en tavla, en skulptur i frigolit och en mask i papier-maché, berättar Dureeti.

Vad har du för bakgrund?

– Jag gick på ett program som hette Design och eget företagande på Samgymnasiet i Järfälla. Efter gymnasiet pluggade jag lite engelska och svenska. Sedan var jag även utomlands och hälsade på släktingar. Det här är min första anställning.

dramaten-b4
Dureeti, YA-anställd

Kan du rekommendera YA till andra?

– Absolut, det är ett bra första arbete. Det är också skönt att inte få allt ansvar på en gång. De utgår inte ifrån att jag ska kunna allt från början. Det är okej att fråga om hjälp och det är skönt.

Anneli Eriksson är handledare för Dureeti.

Hur kom det sig att du blev Dureetis handledare?

– Frågan var öppen i gruppen men jag är den som oftast tar emot praktikanter och elever i olika former. Det är väl för att jag är nyfiken av mig. Jag tycker att det är roligt att lära känna nya människor och det leder till själslig utveckling. Nackdelen är att det tar lite tid, men mina kollegor har förståelse och hjälper mig med att handleda när det behövs.

De som är handledare för YA-anställda på Dramaten träffas löpande tillsammans med Anna Kleis från Personalavdelningen. Under dessa avstämningar diskuteras handledarskapet, vilket Anneli tycker har varit väldigt bra.

– Vid mötena diskuterar vi anställningsformen, vårt syfte och Anna hjälper oss att sätta ord på saker och ting. Hon ställer också frågor kring utbildningsplanen och frågar oss om vi hinner med det vi har för avsikt att göra. Anna håller också på att ta fram ett material utifrån våra träffar. Det tror jag kan vara till stöd för andra som ska gå in i handledarrollen.

Anneli, handledare
Anneli, handledare

Har du några tips till andra handledare?

– Som handledare måste man vara lyhörd och försöka läsa in personen man ska handleda. Personer fungerar på olika sätt och behöver olika typer av utmaningar och även stöd. Det finns många olika pedagogiska stilar, men som handledare måste man hitta sitt sätt att vara, man kan inte vara någon annan än den man är.

 

YA-delegationen, 12/5 2016