Edmond lär sig yrket som fastighetsskötare

Projektet HSB Skåne Future lär upp ungdomar till yrket som fastighetsskötare och erbjuder dem samtidigt boende i en fastighet i centrala Lund.

Edmond Gashi är en av tio deltagare i projektet HSB Skåne Future. Han är 21 år och uppvuxen i Rosengård. Under gymnasiet gick han byggprogrammet med inriktning mur och kakel. Det var svårt att få jobb efter gymnasiet, så när han såg annonsen om HSB Skåne Future sökte han direkt. Det var variationen inom yrket, möjligheten att jobba mycket utomhus och chansen att träffa människor som lockade.

– Jag trivs väldigt bra. Det är kul att få utmana sig själv. Jag blir uppmuntrad att våga prova på och försöka lösa saker själv. Och det är ju så man lär sig, säger Edmond.

Edmond går parallellt med en handledare och lär sig jobbet direkt på arbetsplatsen. För att få en bra inblick i yrket får han vara på olika arbetsplatser för att se hur arbetsuppgifterna varierar mellan olika fastigheter. Några dagar i månaden får han teoriundervisning tillsammans med de andra YA-anställda.

– Det är kul, men det är på arbetsplatsen man verkligen lär sig, när man får prova på praktiskt, menar Edmond.

Dan Hallberg är Edmonds handledare när Edmond jobbar i Staffanstorp, en bit utanför Lund. Han har varit handledare tidigare förpersoner som fått praktik genom Arbetsförmedlingen och kommunen.

– Men det här är ju något annat. Det är utbildning på ett helt annat sätt. Och de som är med i HSB Skåne Future är väldigt intresserade och drivna. Det är roligt att vara handledare då, säger Dan.

Dan har arbetat inom fastighetsbranschen i snart trettio år. Han anser att det är svårt att hitta personer att anställa som är intresserade och som passar in i arbetsgruppen.

– Jag hoppas att HSB fortsätter med det här upplägget. Det har varit ett bra sätt att få in rätt personer i branschen. Fler företag borde ta efter den här modellen, säger han.

Dan och Edmond är överens om att fastighetsskötare är ett roligt yrke. Tiden går fort när man jobbar och  man lär sig väldigt mycket.

– Jag lär mig något nytt varje dag. När något går sönder eller inte fungerar hemma, så kan jag fixa det nu, säger Edmond.

Efter yrkesintroduktionsperioden kommer alla tio deltagare i HSB Skåne Future att erbjudas antingen sommarjobb, säsongsjobb eller fast anställning.

HSB Skåne Future

  • Projektet startade 22 augusti 2016 och pågår fram till 9 juni 2017
  • Tio deltagare är anställda på yrkesintroduktionsavtal
  • Teori varvas med arbete ute på olika fastigheter
  • Varje deltagare får tillgång till en egen lägenhet
  • YA-anställning avslutas med en validering där godkända provresultat ger ett kompetensbevis som är giltigt i hela fastighetsbranschen