YA en bra inkörsport till fastighetsbranschen – Riksbyggen

 

Linn Nordgren är YA-anställd på Riksbyggen sedan i maj 2015. Vi träffade Linn och hennes handledare Viktor Wirdhagen för att prata om hur man lär sig yrket.

På gymnasiet gick Linn frisörprogrammet men halkade sedan in i restaurangbranschen där hon arbetade under några år.

– Sedan blev jag trött på de oregelbundna arbetstiderna och ville ha ett fast jobb!

Linn gick till Arbetsförmedlingen och blev då tillfrågad om hon ville komma på intervju hos Riksbyggen.

– Jag visste ingenting om fastighetsbranschen och eftersom att jag var tjej och saknade körkort trodde jag inte att jag skulle bli erbjuden jobb.

Riksbyggen har dock satsat på att rekrytera tjejer. Vid rekryteringen har man aktivt valt att till största del se på personlighet, fallenhet och intresse, inte på erfarenhet. Linn, som själv säger att hon är praktiskt lagd, blev erbjuden en ettårig yrkesintroduktionsanställning.

riksbyggen-2
Linn Nordgren fick chansen att komma in i fastighetsbranschen som YA-anställd.

Vill ge tillbaka till branschen

Ända sedan starten har Linn jobbat tätt tillsammans med sin handledare Viktor. Viktor, som själv kom in i fastighetsbranschen av en slump, fick en ordentlig introduktion och en mentor och vet därför hur viktigt det är.

– Jag vill verkligen ge tillbaka till branschen eftersom som jag själv fick en så bra start. Jag har sett till att jag nu har en delad tjänst, både som både fastighetsskötare och driftstekniker, eftersom Linn då får erfarenhet från båda områdena. Redan från början gjorde jag klart för Linn att hon kommer att få utföra riktiga arbetsuppgifter, inte bara de uppgifter som ingen annan vill göra.

Att Viktor under denna period även går en ledarskapsutbildning är ett plus. Mycket av det han lär sig under utbildningen kan han använda i handledningen.

– Att handleda är en chans att utvecklas!

Viktor, handledare
Viktor Wirdhagen, har varit Linns handledare under YA-perioden.

Hur lär man sig då?

Under YA-anställningens första sex månader har Linn lärt sig massor.

– Det bara fortsätter och jag lär mig något nytt varje dag. Det går inte riktigt att sätta ord på, men för sex månader sedan visste jag ingenting om branschen och nu klarar jag ganska många arbetsuppgifter själv.

Linn och Viktor har ofta gjort så att Viktor berättar vad som ska göras och därefter får Linn prova själv.

– Jag lär mig absolut bäst på det sättet. Jag är praktiskt lagd och det skulle inte fungera om jag bara skulle lära mig teoretiskt, säger Linn.

Det finns givetvis en översiktlig plan över vad Linn ska lära sig under året som YA-anställd. En del moment hann Linn och Viktor prova på redan under de första veckorna, men det mesta behöver repeteras flera gånger.

Testa själv

Vi träffar Linn och Viktor ute på ett uppdrag hos en kund, de ska gå ner i en panncentral och kontrollera att allt står rätt till. Viktor visar och Linn får därefter notera de aktuella siffrorna.

– Det jag precis har gjort, det förstår jag, men det Viktor håller på med just nu, det kan jag inte än, säger Linn när Viktor undersöker en värmepump.

Eftersom Viktor och Linn så ofta gör kundbesök tillsammans får Linn mycket tid att successivt lära sig och utföra fler och fler arbetsuppgifter i praktiken. När vi frågar hur det känns att utföra arbete inne i en kunds hem skrattar Linn och säger att hon i restaurangbranschen lärde sig att ”vara extra trevlig, hela tiden”.

Viktor, handledare och Linn, YA-anställd
Viktor, handledare och Linn, YA-anställd.

Och sedan?

Linn väntar i dagarna svar på om hon kommer att erbjudas en förlängning av YA-perioden.

– Det vore jättekul att få jobba kvar i branschen och för Riksbyggen. YA-anställningen har verkligen varit en bra inkörsport i branschen.

YA-delegationen, 2/11 2015