jobb i stockholm

5 enkla steg för att hitta jobb i Stockholm

Om du letar efter ett jobb i Stockholm är det viktigt att du vet vad du ska tänka på. Det finns många fantastiska möjligheter och det första steget är att hitta dem. I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom några av de bästa metoderna för hur du hittar ett jobb i Stockholm!

Steg 1 – Utnyttja ditt nätverk

En av de viktigaste faktorerna för att lyckas hitta ett jobb på den svenska arbetsmarknaden, i Sverige i allmänhet men ännu mer i Stockholm i synnerhet är att utnyttja sitt näverk. För många känns det bekvämast att börja med nätverket i sin närhet – familjemedlemmar och deras nätverk och vänner. Därefter kan du ta kontakt med dina egna vänner och bekanta. Be dem om information om deras organisationer eller företag som kan vara av intresse för dig. Om de inte har något just nu, be att ändå få skicka in ditt CV och en intresseanmälan så har de dig åtanke när det väl dyker upp något.

Steg 2 – Sök jobb via jobbplattformar på internet

Det låter kanske självklart men är ändå värt att ta upp. Har du försökt med steg 1 utan att få napp är det dags för steg 2 – att söka jobb via jobbplatfformar på internet. Den allra största jobbplattformen när du söker jobb i Stockholm med omnejd är helt klar linkedin. Väldigt få jobb i Stockholm utannonseras som inte går via Linkedin.

Steg 3 – Sök jobb via jobbsökmotorer och annonsplatser på internet

Internet är som sagt var kung så om inte Linkedin funkar – vänd dig till jobbsökmotorer och annonsplatser. Den största sådans sökmotor för jobb i Stockholm är jobb.nu med när den här artikeln skrivs över 20 000 utanonnserade jobb i Stockholmsområdet. Skillnaden mellan sidor som jobb.nu jämfört med linkedin är att på jobb.nu behöver du inte registrera ett konto för att söka jobb. Medan Linkedin påminner en hel del om ett social nätverk precis som facebook kan du på jobb.nu bara tuta och köra direkt utan något krångel. Med den schyssta menyn på vänstersidan (i desktop) kan du enkelt filtrera på till exempel typ av jobb, ort, och erfarenhet med mera.

Steg 4 – Sök jobb via arbetsförmedlingen

Om du ihar prövat steg 1 till 3 är det sista och mest traditionella sättet att hitta ett jobb i Stockholm att gå till Arbetsförmedlingen. I Sverige finns det så kallade arbetsförmedlingar som kort och gott på statens uppdrag ägnar sig åt ”arbetsförmedling”. Dels har de en hemsida, arbetsformedlingen.se, med en stor platsbank med jobb. I en större stad som Stockholm har de även fysiska kontor där du kan få hjälp och rådgivning dels med jobbsökandet men också med att skriva CV och personligt brev. De kan även ge dig en viss karriärsrådgivning, eller i alla fall ”yrkesrådgivning, det vill säga att de hjälper dig att välja ett yrke med utsikter till fast anställning.

Steg 5 – Sök jobb genom att knacka dörr

Detta är ett gammaldags sätt att hitta ett jobb. Det är fortfarande värt det om du har tid (och energi) att göra det! De bästa ställena att börja knacka dörr på är stora företag i Stockholm – både offentliga och privata. Du kan också knacka på hos mindre företag, men eftersom de är mindre är det kanske mer troligt att de anställer ur sin egna bekantskapskrets än någon utifrån. Det är ändå värt att försöka!

En fördel med att söka jobb genom att knacka dörr är att arbetsgivaren får ett personligt intryck. Du blir ett ansikte och inte bara några rader på ett papper. Dessutom får du när du är på plats chansen att ställa frågor kanske få feedback på din jobbansökan.